informasjonskapsler Samtykke

Ved å klikke på "Godta", samtykker du i lagring av informasjonskapsler på enheten din for å forbedre nettstedsnavigasjon, analysere nettstedsbruk og bistå i våre markedsføringsinnsats. Se vår Personvernerklæring for mer informasjon.

Hva er hjernerystelse

Post-commotio (PCS) eller langvarig hjernerystelse, oppstår etter en mild traumatisk hodeskade og er en kompleks tilstand.

PCS påvirker enkeltpersoner på ulike måter og i ulik grad, og endrer hjernens normale funksjon. Selv etter at de første symptomene på en hjernerystelse har avtatt, kan vedvarende symptomer skape utfordringer.

Tilstanden kan føre til en rekke langvarige symptomer som f.eks hodepine, svimmelhet, utmattelse, konsentrasjonsvansker og endringer i følelsesspekteret.

For de som lider av langvarig hjernerystelse kan hverdagen være en utfording. Symptomene kan ha betydelig konsekvenser for arbeid, utdanning og sosiale aktiviteter.

Det er viktig å erkjenne at PCS er en reell tilstand som krever grundig evaluering og behandling av kvalifisert helsepersonell.

Behandling for hjernerystelse

Hjernerystelse skyldes milde traumatiske hodeskade som kan endre hjernens funksjon. Behandlingen går på og gjenopprettet denne funksjonen. Behandlingen er ofte individuell da symptomene til pasienten kan være ulike og i varierende intensitet. Forløpet består oftest av en kombinasjon av fysikalsk behandling, fysikalsk rehabilitering, nevrologisk rehabilitering, vestibulær rehabilitering samt tips/råd til håndtering av hverdagen. Det kan være lurt å få undersøkelse hos kvalifisert helsepersonell dersom du har plager etter en hjernerystelse, slik at de kan veilede deg i behandlingsfasen.

Undersøkelse

Undersøkelse etter hjernerystelse er en viktig del for å kartlegge pasienten. Undersøkelse er derfor nøye og går primært ut på å utelukke alvorlige skader. Dersom ingen funn ved generell undersøkelse vil vi ofte også ta andre funksjonelle tester som f.eks Buffalo Treadmill test, vHIT, VNG, Posturography mm. som vil hjelpe oss å kartlegge ett behandlingsforløp.

Buffalo concussion treadmill test er en standardisert test som brukes for å vurdere trenings toleranse etter en hjernerystelse eller mild traumatisk hodeskade. Testen utføres på tredemølle hvor stigning graden og etter hvert farten økes for hvert minutt. Hvert minutt registreres puls, symptomer og opplevd grad av anstrengelse. Når man opplever en høy grad av symptomer så stoppes testen og man får da en puls som angir personens symptomterskel. Ut ifra denne symptomsterkselen legges det opp en trenings plan som har til hensikt å øke trenings toleransen, noe som bidrar til økt fysiskaktivitet og som etterhvert gir symptomlettelse.

Testen er trygg å gjennomføre i den akutte fasen, noe somtilsvarer 48 timer etter at traume oppsto.

vHIT (Videohodeimpuls-test)

En videohodeimpulstest er en viktig diagnostisk metode ved svimmelhets- og balanseplager.

Metoden innebærer at pasienten får festet et sett videobriller som er utstyrt med innebygde kameraer på hodet. En behandler vil deretter raskt rotere pasientens hode i ulike retninger, mens øyebevegelsene blir nøye registrert. Ved å måle øyets respons til disse hodebevegelsene får vi nyttig informasjon om funksjonen i balanseorganet.

Et sunt balanseorgan vil produsere nøyaktige og raske øyebevegelser som motkompenserer hodebevegelsen og opprettholder stabil blikkfiksering. Eventuelle avvik fra dette kan indikere problemer i balanseapparatet.

vHIT undersøkelsen er høyteknologisk og verdifull for å diagnostisere ulike svimmelhetsplager som kommer fra indre øret. For eksempel vestibularisnevritt (virus på balansenerven), Menières sykdom og benign paroksysmal posisjonsvertigo (BPPV/krystallsyke).

VNG (Videonystagmografi)

Videonystagmografi (VNG) er en avansert diagnostisk metode som brukes for å vurdere hjernens funksjon ved hjelp av øyebevegelser. Denne undersøkelsen er spesielt nyttig for å analysere øyets bevegelser, som kan gi verdifull informasjon om tilstander som påvirker det indre øret og det visuelle systemet.

VNG involverer bruk av videokameraer og infrarød teknologi for å spore øyets bevegelser. Pasienten blir bedt om å utføre en rekke øyebevegelser og hodeposisjoner. Resultatene av VNG-testen kan bidra til å diagnostisere ulike forhold, blant annet:

  1. Benign paroksysmal posisjonsvertigo (BPPV/krystallsyke): En vanlig årsak til svimmelhet som skyldes løse krystaller i det indre øret.
  2. Sykdom i sentralnervesystemet eller øyesykdommer.
  3. Funksjonelle øyebevegelser: VNG kan bidra til å identifisere uregelmessigheter i øyemotorikken som igjen kan påvirke syn og balanse.
  4. Andre plager: VNG hjelper med å evaluere funksjonen til det indre øret og det vestibulære systemet, som er avgjørende for balanse og romfølelse. I sjeldne tilfeller observeres unormale øyebevegelser som kjennetegner patologi og krever videre henvisning og undersøkelse. VNG-undersøkelsen er en trygg og ikke-invasiv prosedyre som gir nøyaktig informasjon og bidrar til å stille riktig diagnose og utvikle passende behandlingsplan.