informasjonskapsler Samtykke

Ved å klikke på "Godta", samtykker du i lagring av informasjonskapsler på enheten din for å forbedre nettstedsnavigasjon, analysere nettstedsbruk og bistå i våre markedsføringsinnsats. Se vår Personvernerklæring for mer informasjon.

Muskel- og skjeletthelse

Undersøkelse

En kiropraktor er spesialisert på muskel- og skjeletthelse. Første konsultasjon vil ofte innebære følgende:

  • Anamnese: vi vil først snakke med deg for å få en grundig medisinsk historie. Dette innebærer å diskutere symptomene dine, eventuelle tidligere skader, sykdomsdiagnoser, medisiner osv.  
  • Klinisk undersøkelse: Du vil få en grundig undersøkelse av dine muskel- og skjelettplager for å kunne sette en så nøyaktig diagnose som mulig. Dette inkluderer ortopediske og nevrologiske tester i tillegg til undersøkelse av gangfunksjon, muskelstyrke og sjekk av leddbevegelighet for å identifisere områder med smerte og ubehag.  
  • Henvising: Om det er klinisk indikasjon vil vi henvise videre for bildediagnostikk som MR/røntgen eller til spesialisthelsetjenesten.  

Behandling

Vi vil anbefale passende behandlingsmetoder og en aktiv tilnærming som er tilpasset dine plager. Dette inkluderer  

  • Fysikalsk behandling som kan innebære leddmanipulasjon, leddmobilisering og behandling av bløtvev som muskler og bindevev.  
  • Vi kan gi deg spesifikke øvelser og råd om aktive egentiltak for å forbedre din muskel- og skjeletthelse.  
  • Kiropraktorer kan sykemelde opp til 12 uker.
  • I tilfeller der en ikke responderer som forventet til konservativ behandling henviser vi videre til spesialisthelsetjenesten.
  • Vi kommuniserer elektronisk med fastlegen din etter behov og samtykke fra deg.  

    Besøk www.kiropraktikk.no for mer informasjon

Hva er Krystallsyke?

Krystallsyke, også kjent som benign paroksysmal posisjonsvertigo (BPPV), er en av de vanligste årsakene til svimmelhet. Denne tilstanden oppstår når små kalk krystaller  i det indre øret, kjent som otolitter eller otoconia, løsner og kommer inn i de væskefylte buegangene. Løse krystaller i buegangene fører til en forstyrrelse i de normale signalene som sendes til hjernen om hodets stilling, og resulterer i svimmelhetsfølelse.

Symtomer

Krystallsyken er ofte preget av intense, kortvarige anfall av rotatorisk svimmelhet som oppstår ved stillingsendringer, for eksempel når du legger deg ned, reiser deg opp eller snur hodet. Noen ganger kan svimmelhetsfølelsen også oppleves som vuggende (nautisk). Det er også vanlig med kvalme og ustøhet.

Årsak

Årsaken til krystallsyke er i hovedsak ukjent. Vi vet at krystallene kan løsne som følge av hodetraume, det har også vist seg å ha sammenheng med overgangsalderen hos kvinner. I de fleste tilfeller vet vi dog ikke hvorfor otolittene kommer ut av sin normale posisjon.

Undersøkelse

Krystallsyke er ufarlig, selv om svimmelheten kan være svært plagsom. Hos oss stilles diagnosen ved hjelp av en klinisk posisjonstesting og videonystagmusundersøkelse. Ulike typer krystallsyke medfører karakteristiske øyebevegelser (nystagmus). Det er retningen på øyebevegelse sammen med den hodeposisjonen som provoserer svimmelhet, som forteller hvilken av buegangene i øret som har løse krystaller.

Forløp og behandling

Behandling for krystallsyke går ut på å utføre reponeringsmanøvre som hjelper til med å flytte kalkkrystallene ut av buegangene. Krystallenes posisjon bestemmer hvilken reponeringsmanøver som har best effekt. Med riktig diagnose og behandling opplever de fleste en betydelig forbedring eller fullstendig lindring av symptomene sine etter få behandlinger.

I enkelte tilfeller kan man ha løse krystaller i flere bueganger i det indre øret samtidig, og noen ganger kan krystallene sette seg fast. Prognosen er fortsatt god, men det kan være mer utfordrende å behandle. I slike tilfeller bruker man ofte kombinasjoner av behandlingsmanøvre eller TRV-stol behandling.

Krystallsyken kan gå over av seg selv ved at krystallene tilfeldig faller ut av buegangen. Da blir man symptomfri. Dersom symptomene vedvarer, bør man oppsøke kvalifisert helsepersonell for å få riktig behandling. Det kan være viktig å utelukke andre årsaker til svimmelhet.

Sjansen for tilbakefall av krystallsyken er stor dersom man har opplevd en runde med krystallsyke tidligere. Det kan være lettere å drive egenbehandling for krystallsyke dersom man tidligere har fått veiledning i reponeringsmanøvrene.